Náš příběh

ŇAM ŇAM příběh slovy majitele Radka Březiny

 

Vlastně to začalo nevědomky už někdy na konci 70. let.

Jako malého kluka mě babička brávala do kladenské cukrárny v Amálské ulici – hned naproti škole, kam jsem chodil. Mým oblíbeným úlovkem tam bylo lízátko (za 25 halířů) a barevné ovocné štangle (za 1 Kčs). 

Po škole mě doba zavála na rok do kladenské Poldovky, ale věděl jsem, že v továrně šťastný nebudu.

A pak, začátkem 90. let, přišel ten symbolický impuls: prostor, kam jsme chodívali s babičkou na dorty, byl k pronájmu! Rozhodl jsem se spolu s manželkou Martinou, že zkusíme podnikat a vybudovat vlastní cukrárnu. Takovou, kde bude lidem opravdu chutnat a kde se budou cítit dobře. Vmžiku jsme vymysleli i název – ŇAM ŇAM.

Pustili jsme se do práce. Manželka byla v té době na mateřské, hodně mi proto pomáhala moje mladší sestra Zita. V době „předinternetové“ moc zdrojů informací nebylo, a tak jsem využil své znalosti z podnikatelské školy, naučil jsem se hodně vnímat svět okolo sebe a zatraceně dobře improvizovat.

Už od počátku bylo naším hlavním cílem vyrábět dobrou zmrzlinu. Dodnes si pamatuji, jak jsem naše první zmrzliny míchal s kamarády Milanem a Petrem. Jen tak – podle chuti.

4. srpna 1993 jsme otevřeli. Naši první cukrárnu!

Jeden starý zkušený cukrář mi tehdy řekl: „Vyuč se a pamatuj si: zmrzlinařina je sezónní záležitost.“

Obě rady jsem si vzal k srdci. Vyučil jsem se cukrářem, abych řemeslu lépe porozuměl. Pak jsem absolvoval různé kurzy a učil se od mistrů zmrzlinářů, i těch nejslavnějších – italských.

Brzy jsme investovali do koupě několika strojů a zřídili jsme malou výrobnu v zadní části cukrárny.

Naše výrobky lidem chutnaly a tak jsme rozšiřovali sortiment a začali rozvážet do dalších podniků.

V roce 2000 jsme udělali velký krok a vybudovali výrobnu ve Velké Dobré nedaleko Kladna. Tam jsme také později otevřeli naši další provozovnu ŇAM ŇAM Zastávka. Poté následovaly i sezónní stánky, dnes na Americe, v Malém Přítočně a na Kladně na Kovárně.

Cukrárna v Amálské ulici mezitím zažívala lepší i horší časy. Jednu dobu jsme neměli kapacitu ji provozovat sami, a tak jsme ji pronajali. To ale nebylo šťastné rozhodnutí.

V roce 2012 jsme ji proto vzali zpět do naší režie a řekli si, že zkusíme vybudovat naši vlastní kavárnu snů – takovou, do které bychom sami rádi chodili. S vynikající zmrzlinou a dorty, báječnou kávou, milou obsluhou, povznášející atmosférou a v prostorách, které budou do posledního detailu funkčně i designově promyšlené. 

Stálo nás to hodně času, energie a samozřejmě i peněz, ale povedlo se to:

29. listopadu 2013 jsme otevřeli ŇAM ŇAM CAFE. Naši vymazlenou kavárnu, náš obýváček pro veřejnost, náš druhý, poněkud veřejný, domov.

Cukrařina a zmrzliny nás baví už více než 20 let. Stále vymýšlíme nové dorty i originální příchutě zmrzliny. Snažíme se naše cukrářské umění posouvat dál. Tak vznikla před lety i naše luxusní zmrzlina Bombato.

Nejprve jsme ji připravovali jen pro naše přátele: nehleděli jsme na náklady ani pracnost výroby, prostě jsme vzali ty nejlepší suroviny a hráli si s chutěmi.

„Proč to neprodáváte?“ ptali se nás přátelé, když ji ochutnali. A tak jsme to zkusili – s mírnou skepsí, že kvůli logicky vyšší ceně se zmrzlina bude hůř prodávat. Ale naštěstí jsme se spletli. Bombato se rychle stalo oblíbeným mezi dětmi, dospělými i majiteli restaurací.

I přes nárůst výroby jsme pořád zůstali rodinnou firmou. Jsme velcí (malí) tak akorát – abychom mohli dělat skvělé produkty a nebyli anonymní továrnou. Zakládáme si na férovém vztahu s našimi odběrateli – dnes vedle vlastních provozoven rozvážíme naše dobroty do více než 100 podniků v okruhu 100 kilometrů od Prahy.

Cukrařina, kavárny a vše, co k nim patří, se staly mou vášní. Rád chodím na návštěvu do zajímavých podniků, poznávám nová místa a ochutnávám dobrou kávu, zákusky, zmrzlinu a vše, co souvisí s kavárenským světem.

S radostí se čas od času postavím za bar v naší kavárně a pečuji o hosty. Myslím, že k důvěrné atmosféře podniku patří, když stálí hosté kavárníka znají – a naopak. I proto mám rád naše hudební večery, kdy si sednu k pianu v rohu kavárny a čas najednou plyne úplně jinak.

Příjemně, voňavě, v poklidu. Prostě jak to má v kavárně být.

Vzpomínám tu taky na babičku a naše výpravy do cukrárny. Myslím, že v té naší by si ráda dala věneček. A pokaždé by se mi jej snažila zaplatit :-)

Přijďte k nám posedět a ochutnat dorty, zmrzlinu, kávu. Rád vás uvítám.

 

V trvalé úctě

Váš kavárník Radek Březina

 Před více než 20 lety...

...první den otevření...

 

 ...ŇAM ŇAM CAFE dnes

 

Všechny fotky jsou originál Ňam Ňam

Naše dobroty vám z monitoru nebo displeje nevypadnou… Tak nechte klikání a přijďte si odpočinout za námi do ŇAM ŇAM CAFE! :-) Těšíme se na vás!